teisipäev, 4. mai 2021

HOMMIKUJUTUD VARASELE ÄRKAJALE Märt Treier

Märt Treier "Hommikujutud varasele ärkajale", Hea Lugu 2020, 159 lk

Pealkiri lubab, et need on hommikujutud varasele ärkajale, tegelikult raamatuks vormistatuna on need muidugi juba hilisele ärkajale, kes varahommikul kuidagimoodi raadio äärde ei satu. Hirmkena, et nüüd on ka neil võimalus neid lugusid kuulda (sest kes autori häält teavad, need kuulevad ka lugedes).

Lood on mõnus-muhedad, vahel, kui puudutavad mõnd teemat, mis võimaldab lihvida oskust vihastamise asemel imestada, ka iroonilised ja teravad. Alguse on need saanud enamasti tavalistest argisituatsioonidest, siit-sealt kuuldud vestluskatketest – sellest, mis on kättesaadav kõigile, kuid kõik ei aseta nähtut-kuuldut laiemasse konteksti, ei mõtle edasi. Treier seda teeb ja õnneks ka jagab oma mõtteid. Paljud lood tulevad pärast järsku meelde, haakuvad millegagi ka enda argisaginas, tuleb mõte, et oot-oot, kes seda rääkis... Ses mõttes on see raamat nagu hea vestluskaaslane, lugemise järel jääb hinge soe tunne, et oled kohtunud väga toreda inimesega.

Jällegi suurepärane öökapiraamat, ka selle poolest, et on kaalult kerge, pehme ja sõbralik. Minule oli ta küll armas bussisõidukaaslane, sinnagi sobib ta hästi, sest paljud lood on sündinud just teel olles.

Inge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar