teisipäev, 17. märts 2020

360-leheküljeline eluring


"Valda Raud. Üks elu: päevaraamat, kirjad, tõlked", SE&JS 2020, koostanud Ela Tomson, 360 lk

"Mul lööb praegu soe tunne südamesse, kui mõtlen, kui palju armsust võib olla mõnes inimeses ja mõnes kokkusaamises," kirjutas Valda Raud 2. detsembril 1973. aastal, Ellen Niidu ja Jaan Krossi külaskäigu järel, oma päevikusse. Samasugune soe tunne tuleb ka selle raamatu lugemisest. Kuigi nii Valda enese kui ka tema mehe Mart Raua elu viimased, jõuetuse ja vaeva aastad tõid kaasa tumedamaid toone, ei rõhutatud seda liigselt, nii et valdavaks jäi siiski helgus.

Kirjade, päevikukatkete ja mälestuskildudega on loodud pilt ühest rikkast elust. Meistertõlkija töö- ja isiklikust elust, sealjuures viimast liigselt laiali laotamata, mis ongi ilus. Toeks on rohkelt fotosid, millest mõnda oleks tahtnud näha küll värvilisena, kuid samas mõistan, et mustvalgena sobivad nad paremini, nii jääb domineerima see kõige tähtsam – sõna.

Natuke on näha küll kiirustamise jälgi ja ei puudu ka tõrvatilk – kommentaarides sõna täna kasutamine 'praegu' või 'tänapäeva' tähenduses, mida ei tahaks kohata kuskil, aga selles raamatus kohe eriti mitte! –, kuid need kahvatuvad rõõmu- ja tänutunde kõrval, mis lugemisest tuli. Hea meel on, et see elu sai raamatuks.


Inge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar