reede, 5. detsember 2014

KUIDAS TALTSUTADA LOHET Cressida Cowell

„HA-HA-HA-HAA!“ Tatikärss naeris nii valjusti, et ei suutnud ülepea midagi öelda. Poisid kõõlusid külaväravate juures, kasutades võimalust keksida lohedega, kelle nad olid püüdnud. Kokutis oli üritanud märkamatult väravast sisse minna, aga Tatikärss pidas ta kinni.
„Vaatame, missuguse haleda eluka Kokutis on saanud,“ ütles Tatikärss ja võttis kaane ära. … „Mis asi see ON, Kokutis? Mingi itikas pruun tiibadega jänkuke? Lillehaldjas? Puhevil lendav konn? Tulge kõik siia ja vaadake oivalist looma, kelle MEIE TULEVANE JUHT endale püüdis!“ … Kokutise lohe valis just selle silmapilgu, et ajada vägevalt haigutades oma tilluke suu pärani ning näidata nilpsavat kaheharulist keelt, väga roosasid igemeid ning seda, et tal POLE ABSOLUUTSELT MITTE ÜHTKI HAMMAST. … „HAMBUTU!“ hüüdis Tatikärss. „Kokutis on leidnud endale ainsa HAMBUTU lohe tsiviliseerimata maailmas! See on liiga hea. Kokutis HÄDAPÄTAKAS ja tema lohe HAMBUTU!“

Kokutis on karvaste huligaanide hõimu noviits (see tähendab, et ta püüab saada hõimu täieõiguslikuks liikmeks). Ühtlasi on ta ka hõimupealiku poeg ja terve hõimu tulevane juht. Seda juhul, kui ta läbib seadusega ette nähtud katsed, mis tõestavad, et tal on potentsiaali karmis maailmas ellu jääda ja viikingiks saada. Ah et mis katseks on? Ei midagi keerulist – pead endale lohe hankima ning selle taltsaks treenima. Ainult et lohed on kurjad, targad ja kavalad olevused ning nende treenimine (isegi kui sa oled salaja nende keele ära õppinud) ei ole sugugi lihtne ning nõuab oskusi, mida Kokutisel ei paista olevat (lühidalt öeldes, suuri vokaalseid võimeid). Ja siis veel see suur kuri viie sinivaala suurune merelohe Giganticus Maximus, kes tahab ära süüa terve saaretäie viikingeid.

Raamat on väga naljakas ja tore lugemine nii väiksematele kui ka natuke suurematele. Tegelased on värvikad, nagu nende nimedki (Stoik Üüratu, Kott-Tagumik, Koeralehk, Tatikärss ja nii edasi) ning nalja saab ka. Lisaks on Cressida Cowell ise joonistanud ka eriti elavad illustratsioonid, mis sulanduvad juttu sisse (lisaks sisaldab raamat raamat-õpikut „Kuidas taltsutada lohet“, mille on kirjutanud oma ala ekspert professor Jobukakk).

Elu Berki saarel ei ole kunagi igav ja on harva ohutu (nagu loodetavasti ilmuvatest järgedest on näha). Kokku on siiamaani Kokutise ja Hambutu tegemiste kohta inglise keeles ilmunud (peale selle esimese) juba üle kümne raamatu, millest ühe on kirjutanud ka Hambutu (maakeelde tõlgituna siis „Kuidas treenida oma viikingit“). Loodetavasti saab neid ka eestikeelsetena näha.

Ja nagu märgib autor ise: “See on lugu Raskelt Kangelaseks Saamisest.”


Liisi

PS. Raamatu ainetel on valminud ka lahe multikas „Kuidas taltsutada lohet?“ (juhtumisi Liisi üks lemmikuid). Mõlemad on muhedad ja üliägedad!

Inglise keele mõistjatele ka raamatute koduleht.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar