kolmapäev, 12. märts 2014

VABANEMINE Janika Vaht

Raamat räägib 17-aastasest Maist, kes tunneb ennast üksikuna, sest tema vanematel on mõlemal uued elud. Loo alguses kohtub ta poisiga, kes kavatseb sillalt alla hüpata, kuid Mai veenab ta ümber. Ning kui poisist, kelle nimi on Sander, saab järgmisel aastal tema klassivend, kes Mais üsna ühemõttelisi ja samas nii vastuolulisi tundeid tekitab, siis saabki kokku ühe Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja Tänapäeva kirjastuse noorsooromaanikonkursil äramärgitud loo.

Minul on selle raamatu kohta öelda niipalju, et see on raamat täiskasvanuks saamisest (milles iseenesest ei ole midagi uut), ja nagu pealkirigi vihjab, siis minevikust lahti saamisest (ehk Vabanemisest). Ja uskuge, nii Mail kui ka Sandril on mõlemal minevik, millest vabaneda. Nagu Mai elutargalt ütleb: keegi ei käsi unustada, aga eluga peab edasi liikuma. Vähemalt minu jaoks paistab see raamat lõpuks välja jõudvat just selle ideeni.

Samas pean mainima, et kohati jäid tegelaste motiivid ja reaktsioonid mulle mõistmatuks, sest minu jaoks jäi seletusi napiks. Aga huvitavaid teemasid jagus ning mõtlemisainet andis ka. Nii et tasus (ja tasub) lugeda küll.


Liisi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar